Fehér Gábor volt az azóta BRKLYN-ná változott Kocka legjobb szakácsa, nála látszódott, hogy mennyire klassz hely is alakulhatott volna ott. Nem alakult, mindegy, viszont azóta megnyitott az ESCA, egy nagyon pici “stúdió-étterem”, a Dohány utca Blahához közeli részén.

a kép alapján talán nem egyértelmű, de sikerült elég klasszul berendezni ezt a pár négyzetmétert

Advertisement

Érdekes koncepció, pláne egy feltörekvő helynek a hetedik kerületben: csak degusztációs menü van, semmi más, az egyetlen választás, hogy kérsz-e ajánlott borokat hozzá, vagy nem. Ráadásul ez is elég meredeken van árazva: borok nélkül 13 500, borokkal 18 500. Ez hiába hat fogás, ami hiába naponta változik (van, amikor épp ezért csak öt, cserébe olcsóbban), elég magasra teszi az elvárásokat.

Egy helyet ismerek csak, ami hasonló koncepciót hasonló környéken sikerre tudott vinni, az Olimpiát - de ott azért a személyzet híre is rásegített anno a nyitásra. Sajnos itt szombat este ellenére mi voltunk az egyetlen étkező vendégek, egy másik pár a menüt látva elköszönt, egy harmadik pedig egy pohár után tette ugyanezt.

kacsamáj, cékla, bergamot olaj

Pedig az ételekkel nem nagyon volt gond, a kivitelezés a tisztességes és a tökéletes között mozgott, legtöbbször közel az utóbbihoz. Talán egy kicsit egydimenziós volt 1-2 tányér (például a mangalicafarok elviselt volna egy karakteresebb köretet), de ez már szinte kötözködés.

Advertisement

mangalicafarok, csicsókapüré

A kicsit nehezen érvényesülő pürével együtt is ez volt az egyik legjobb fogás egyébként, a vajszerűen omlós, kívül ropogós farok a sűrű, intenzív szósszal tökéletes volt. (Tipp: jövő héten ugyanezt fogják rántva megcsinálni krumplisalátával, az is elég jó lehet.)

Advertisement

fekete angus marhaszegy, répa, sütőtökpüré, pagodakarfiol

Marhaszegyből se nagyon ettem máshol még ilyen finomat: egyenletes medium-rare, szépen körbepirítva, és a köret is érdekesebb volt itt.

Advertisement

frissen sült, jó házikenyér - ez is elég ritka még jobb helyeken is

Van ebédmenüjük is, 2-3 fogás 2200-2500 forintért, ahol még válogatni is lehet kicsit, az valószínűleg jobban fog menni. Mert ez így, hiába az igyekezet, a kedves felszolgálás, szerintem ezen a környéken sajnos nem nagyon fog tudni pár hónapnál tovább fennmaradni. Szóval akit érdekel, gyorsan próbálja ki. Borokra nem biztos, hogy érdemes rászánni azt a plusz pénzt, az volt az érzésünk, hogy ezek az ételek megérdemeltek volna jobb válogatást is.